Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Ολοκλήρωση ιστοσελίδας για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ)ιδρύθηκε το 2014 από εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων που εδρεύουν σε όλη την Ελλάδα. Κύριος στόχος αυτής της ενωτικής κίνησης είναι η διαφύλαξη και διάδοση της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης Ελληνικής Παράδοσης. Οι συμμετέχοντες Πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τον κύκλο γνωριμιών τους, να επεκτείνουν τις συνεργασίες με άλλους συλλόγους γηγενών Μακεδόνων, αλλά και να εμβαθύνουν σε θέματα που αφορούν την εκπλήρωση των στόχων τους.

Η Ομοσπονδία των Μακεδόνων ήδη στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της κατάφερε να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των μελών της και να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για τη δημιουργία έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας. Αυτή η συνεργασία αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα και περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση ετήσιου διαρκούς Συνεδρίου, όπου θα παρουσιάζονται επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και καταγραφές, που ήδη διενεργούνται σε ολόκληρη την Μακεδονία. Η συνεργασία της ΠΟΠΣΜ με το ΠΑΜΑΚ επεκτείνεται και στη διενέργεια Συμποσίων σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, καθώς και στη λειτουργία Καλοκαιρινού Σχολείου για ομογενείς νέους. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα εκδοθούν cds με μουσικές και τραγούδια ανά περιοχή, με σκοπό την ανάδειξη της γνήσιας Μακεδονικής μουσικής Παράδοσης, της οποίας η χροιά διαφέρει από ξενόφερτες μουσικές γειτονικών χωρών. Γλωσσολόγοι και εθνομουσικολόγοι δίνουν το δικό τους στίγμα στην επιστημονική τεκμηρίωση των καταγραφών. Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ερευνητές και χοροδιδάσκαλοι αποτελούν το έμψυχο δυναμικό που θα οδηγήσει στη δημιουργία επίσημου φορέα πιστοποίησης της Μακεδονικής Παράδοσης, μέσα από αντικειμενικές επιστημονικές μελέτες και καταγραφές.

Η Μακεδονική Παράδοση αποτελεί το τελευταίο κομμάτι της ευρύτερης Ελληνικής Παράδοσης, που απέκτησε τον Οργανισμό (την Ομοσπονδία) που θα ασχοληθεί με τη συστηματική έρευνα και διατήρησή της. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι της Παράδοσης πλαισιώνουν αυτήν την προσπάθεια και ενισχύουν το έργο της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία ενώνει τους Μακεδόνες, βασιζόμενη στην ιστορική αλήθεια, πέρα από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος

Πρόεδρος ΠΟΠΣΜ

Την ιστοσελίδα μπορείτε να την δείτε εδώ

Μοιραστείτε το άρθρο