πως πρέπει να είναι η δομή URL των ιστοσελίδων σας

Πως πρέπει να είναι η δομή URL των ιστοσελίδων σας

Όσον αφορά την αναζήτηση, είτε πρόκειται για μηχανές κι ανιχνευτές είτε για φυσικούς επισκέπτες, η δομή, URL των ιστοσελίδων σας, έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία καθώς εμφανίζονται σε τρεις διαφορετικές σημαντικές τοποθεσίες:

α) Στα αποτελέσματα αναζήτησης, όπου παρουσιάζεται, με πράσινο χρώμα, κάτω από τον τίτλο και την περιγραφή του κάθε αποτελέσματος.

δομή-url-μέρος-πρώτο

β) Στη μπάρα διευθύνσεων του φυλλομετρητή, όπου, ενώ δεν επηρεάζει τις μηχανές αναζήτησης, έχει άμεση επίδραση στην εμπειρία του χρήστη που επισκέπτεται τη σελίδα, κυρίως σε σχέση με την ευκολία πλοήγησης μέσα στον ιστοχώρο.

δομή-url-μέρος2

γ) Ως anchor text σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξωτερικών συνδέσμων, στους οποίους παραλείφθηκε η ανάθεση κάποιας περιγραφής ή φράσης.

Οι διευθύνσεις URL, επομένως, ενός ιστοχώρου είναι ένα από τα πλέον σημαντικά, προγραμματιστικού επιπέδου στοιχεία, τόσο για τις μηχανές αναζήτησης όσο και για τους χρήστες. Οι μηχανές ανταμείβουν σύντομες, στατικές, σαφείς διευθύνσεις URL που εμπεριέχουν σημαντικές λέξεις ή φράσεις – κλειδιά (βλέπε SEO) και, διόλου τυχαία, οι χρήστες εκτιμούν τις ίδιες ακριβώς αξίες.

Καλύτερες πρακτικές για το πως θα πρέπει να είναι η δομή των URLs

α) Το πιο σημαντικό στοιχείο που οφείλει να χαρακτηρίζει μία διεύθυνση URL είναι η περιγραφή του περιεχομένου της. Το ζητούμενο είναι ο χρήστης να μπορεί να κοιτάζει τη μπάρα διευθύνσεων (ή κάποιον σκέτο σύνδεσμο) και να καταλαβαίνει ακριβώς το περιεχόμενο της σελίδας προτού επισκεφθεί το σύνδεσμο. Άλλωστε οι URLs επικολλούνται, διαμοιράζονται, στέλνονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καταγράφονται ως πηγές σε ειδησεογραφικά blogs, φόρουμ, διαδικτυακές πύλες και κοινότητες και, φυσικά, αναγνωρίζονται από τις μηχανές αναζήτησης. Παράλληλα, δεδομένου ότι κάθε σελίδα στοχεύει, συνήθως, σε μία ή δύο συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά, είναι κρίσιμο να συμπεριλαμβάνονται στη διεύθυνση URL αυτής και να ενσωματώνονται ομαλά, χωρίς κατάχρηση, στην περιγραφή του περιεχομένου.

β) Εξίσου σημαντική πρακτική τεχνικής βελτιστοποίησης των διευθύνσεων URL είναι ο περιορισμός των φακέλων και υποφακέλων που βρίσκονται μεταξύ της αρχικής σελίδας (root directory) και του τελικού εγγράφου. Η διεύθυνση δεν πρέπει να περιλαμβάνει αχρείαστους φακέλους (ή λέξεις ή χαρακτήρες), ενώ και το όνομα του τελικού εγγράφου οφείλει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερο, άρα και πιο εύκολο να αντιγραφεί κι επικολληθεί, να αναγνωσθεί μέσω τηλεφώνου, να γραφεί σε μία επαγγελματική κάρτα κ.λπ.

γ) Καθίσταται σαφές ότι οι μηχανές αναζήτησης αντιμετωπίζουν τις στατικές διευθύνσεις URL διαφορετικά από τις δυναμικές, σε αναλογία με τους φυσικούς χρήστες που δυσανασχετούν όταν το άγνωστο περιεχόμενο της σελίδας δεν προδίδεται από συμβολοακολουθίες τύπου “?sid=325&pid=12”. Η πιο προχωρημένη και αποτελεσματική μέθοδος μετατροπής των δυναμικών διευθύνσεων URL σε στατικές γίνεται με τα εργαλεία mod_rewrite και ISAPI_rewrite, για διακομιστές Apache και Windows, αντίστοιχα.

ανατομία της διεύθυνσης URL

δ) Μία πολύ σημαντική παράμετρος, όσον αφορά τη δομή των URL διευθύνσεων, είναι ο διαχωρισμός των λέξεων – κλειδιών, κατά την ονομασία των τελικών εγγράφων ή υποφακέλων ενός ιστοτόπου. Ο διαχωρισμός των λέξεων γίνεται με το χαρακτήρα “-” και, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι επιθυμητό ή εφικτό για τις ανάγκες μίας ιστοσελίδας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με σειρά προτεραιότητας, οι χαρακτήρες “_”, “+” ή κανένας χαρακτήρας (ενωμένες λέξεις). Αυτό συμβαίνει διότι δεν αναγνωρίζουν όλες οι μηχανές αναζήτησης τους χαρακτήρες “_”, “+” ή “%20” (κενό).

ε) Τέλος, μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια αφορά την ευαισθησία των URLs σε πεζούς και κεφαλαίους χαρακτήρες. Εφόσον ένας ιστότοπος φιλοξενείται σε διακομιστή βασισμένο σε Windows λειτουργικό σύστημα, η επίσκεψη στη σελίδα www.example.com/case- sensitive.html ή την σελίδα www.example.com/characters/case-sensitive.html μπορεί να γίνει εάν κάποιος πληκτρολογήσει ή οδηγηθεί από κάποιον σύνδεσμο www.example.com/cASe- SENSitiVe.html και www.example.com/chaRACteRs/case-sensitive.html. Αυτό, όμως, δε συμβαίνει και για ιστοτόπους που φιλοξενούνται σε διακομιστές βασισμένους σε Linux / Unix λειτουργικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να οδηγηθεί σε λανθασμένη σελίδα (σφάλμα 404 ή μη ανταπόκριση στο φυλλομετρητή). Τέτοιο λάθος είναι πολύ εύκολο να συμβεί, είτε εξαιτίας του διαχειριστή μετά από κάποια επεξεργασία της σελίδας, είτε από σφάλμα του χρήστη μετά από «λανθασμένη» πληκτρολόγηση (οι χρήστες δε γνωρίζουν ότι υπάρχει τέτοια ευαισθησία στις διαδικτυακές διευθύνσεις), είτε από σφάλμα κάποιου τρίτου που θέλησε να παρέχει σύνδεσμο προς μία σελίδα και τον πληκτρολόγησε εσφαλμένα.

Όπως φαίνεται και στα παραπάνω παραδείγματα, το ίδιο ισχύει τόσο για τις σελίδες όσο και για τους υποφακέλους ενός ιστοτόπου, όχι, όμως, για τους αρχικούς τομείς (main domain), δηλαδή για τη σελίδα www.example.com του παραδείγματος. Επειδή, όμως, κανένας δεν εγγυάται για τη δια παντός φιλοξενία ενός ιστοχώρου σε συγκεκριμένο διακομιστή (και, συγκεκριμένα, λειτουργικού Windows), η ασφαλής οδός περιλαμβάνει τη δομή όλων των διευθύνσεων URL σε πεζούς χαρακτήρες (και όχι κεφαλαίους για να είναι πιο ευανάγνωστες).

Μοιραστείτε το άρθρο