SEO πως μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας

Εάν είστε μία μικρομεσαία επιχείρηση ή μία επιχείρηση που τώρα ξεκινάει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η αλήθεια είναι ότι: οι εταιρίες εξαρτώνται από τους πελάτες τους για την επιτυχία τους. Και αν είστε ιδιοκτήτης μιας τέτοιας επιχείρησης, μπορείτε να καταλάβετε ακριβώς γιατί η ιστοσελίδα σας, οι τεχνικές προώθησης και προβολής που χρησιμοποιείται (SEO, social media, pay per click) και η εξυπηρέτηση των πελατών σας μέσα από αυτήν πόσο μεγάλη σημασία έχουν. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσε να προσελκύσει ή να κρατήσει τους πελάτες της και χωρίς πελάτες στην ιστοσελίδα, η εταιρεία σας θα μπορούσε να αποτύχει.

Για να διατηρήσετε την προσέλκυση πελατών, μπορείτε να δοκιμάσετε μια σειρά από διαφορετικές τακτικές, όπως οι εκπτώσεις, κουπόνια και τα διαφημιστικά φυλλάδια. Κάτι έχετε ακούσει για το  SEO (για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδα σας,) αλλά ακόμη δεν πειστήκατε ότι η επένδυση για την υπηρεσία αυτή μπορεί να βελτιώσει πραγματικά την επιχείρησή σας.

Είναι δεδομένο πως το ίντερνετ δίνει την ευκαιρία σε εταιρίες να προβάλλουν και να προωθήσουν με επιτυχία τα προϊόντα ή και τις υπηρεσίες τους σε αγορές όπου δεν έχουν φυσική παρουσία. Σύμφωνα με έρευνες, το 89% των καταναλωτών πραγματοποιεί έρευνα στο διαδίκτυο πριν αποφασίσει να προβεί σε κάποια αγορά. Συνεπώς το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο μέσος αγοραστής που ενδιαφέρεται για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχετε είναι να χρησιμοποιήσει τις μηχανές αναζήτησης για να βρει σχετικές πληροφορίες.

Αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Για να δώσουμε μια καλύτερη κατανόηση αυτού του νέου αγοραστικού μοντέλου, ας δούμε τον τρόπο που ενεργούν για να αγοράσουν σήμερα οι καταναλωτές.  Υπάρχουν τόσα πολλά πλέον κανάλια εκτός των καταστημάτων που μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή τους ήδη πριν από την αγορά. Ιστοσελίδες, blogs, forums, και τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης (social media), όλα αυτά έχουν το περιεχόμενο που είναι αρκετά ισχυρό για να πείσουν έναν αγοραστή κατά πόσον ή όχι θα πρέπει να πάει να αγοράσει το προϊόν που τον ενδιαφέρει.

Αυτό το ξέρατε; Η πρώτη θέση σε μία σελίδα κατάταξης στη Google παίρνει το 33% της κίνησης από την αναζήτηση. Αυτό είναι το 33% του πληθυσμού από τις αναζητήσεις που γίνονται στη Google κάθε μέρα. Και πιστέψτε μας είναι αρκετές χιλιάδες οι αναζητήσεις. Φανταστείτε εάν είστε σε θέση να συλλάβετε αυτή την αγορά και να τους κατευθύνετε προς την ιστοσελίδα σας, όπου μπορούν να βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες,  επενδύουν στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης.

Ας δούμε πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης

Πριν ξεκινήσουμε εξηγώντας πώς το SEO (Search Engine Optimization) μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, επιτρέψτε μας πρώτα να σας εξηγήσουμε πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης, και πώς κάθε ιστοχώρος κατατάσσεται αναλόγως. Απλά πρέπει να θυμάστε τρία πράγματα: Σχετικότητα, Σπουδαιότητα , Δημοτικότητα.

  • Σχετικότητα. Πώς έχει εφαρμογή η ιστοσελίδα για τον καταναλωτή; Είναι κάτι που θα τον βοηθήσει να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται;
  • Σπουδαιότητα. Έχει να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες ή περιεχόμενο; Πόσο καλό είναι το περιεχόμενο;
  • Δημοτικότητα. Πόσο επισκεψιμότητα έχει η ιστοσελίδα σας σε σχἐση με τους άλλους που κατατάσσονται στην ίδια σελίδα κατάταξης; Γιατί πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται το ένα site από το άλλο;

Αν το σκεφτείτε, αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι πολύ απλοί αλλά έχουν τόσο πολύ νόημα. Στόχος της Google είναι να φέρει καλό, ποιοτικό περιεχόμενο για τις αναζητήσεις που πραγματοποιούν οι άνθρωποι με το πάτημα ενός κουμπιού. To Search Engine Optimization είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση που σίγουρα αξίζει το κόστος. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να αποδώσει πραγματικά (τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε), αλλά τα βασικά ωφέλη για την εταιρία σας θα έρθουν άμεσα, όπως αύξηση επισκεψιμότητας και μετατροπή επισκεπτών σε πελάτες.

Οι διαδικασίες του Search Engine Optimization μπορεί μερικές φορές να είναι περίπλοκες, αλλά για να δώσουμε μια γενική ανάλυση, είναι πάντα σημαντικό να ξεκινήσουμε με το πρώτο βήμα:

Έρευνα για τις λέξεις-κλειδιά:

Η Google παρέχει ένα εργαλείο που βοηθά με την έρευνα των λέξεων και σας δείχνει την επισκεψιμότητα που μπορούν να σας φέρουν οι λέξεις φράσεις που στοχεύετε και παράλληλα να σας προτείνει και άλλες λέξεις.

Η σημασία του περιεχομένου στο SEO

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ το πόσο κρίσιμο είναι για την ιστοσελίδα σας να έχετε ποιοτικό και σχετικό περιεχόμενο, ειδικότερα, επειδή η Google εγκαινίασε νέους και βελτιωμένους τους αλγόριθμους που ελέγχουν το site σας για να δούνε αν έχει κάποια σημασία, ή χρήσιμο περιεχόμενο και τι πληροφορίες μπορεί να προσφέρετε στους αναγνώστες του.

Άλλοι παράγοντες που σίγουρα θα βελτιώσουν την κατάταξή σας είναι το πώς θα βελτιστοποιήσετε τη ιστοσελίδα σας. Πόσο γρήγορα θα φορτώσει; Πόσο βαρύ είναι το περιεχόμενο φωτογραφία ή βίντεο; Είναι το site σας ικανό να ανταποκρίνεται, έτσι ώστε να μπορούν να το βλέπουν σωστά οι χρήστες από κινητά και tablet;(responsive design) Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα έχουν μια τεράστια επίδραση στο πώς το site σας κατατάσσεται στις μηχανές αναζήτησης.

Η κοινή χρήση του περιεχομένου σας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ιστοσελίδες που μοιράζονται το ίδιο αντικείμενο με το δικό σας, είναι πολύ ευεργετική, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξετε για έγκυρες και αξιόπιστες ιστοσελίδες που θα συνδεθείτε.

Γιατί να επενδύσετε στο SEO;

Γιατί οι άνθρωποι επενδύουν στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης; Έχοντας μια θέση στην πρώτη σελίδα σας δίνει το κύρος και την αξιοπιστία ότι είστε ένας από τους πιο αξιόπιστους δικτυακούς τόπους.

Οι στατιστικές δεν λένε ψέματα. Όλοι οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν για κάτι, και ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από αυτό είναι να εμφανίζεστε στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσετε στην πρώτη σελίδα της κάθε μηχανής αναζήτησης είναι μέσω της βελτιστοποίησης.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας και δείτε τι μπορούμε να σας προσφέρουμε σχετικά με το SEO και πως μπορούμε να απογειώσουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας και κατ῾επέκταση τις πωλήσεις σας.

Μοιραστείτε το άρθρο