Σχεδιασμός και κατασκευή eshop – Δεύτερο βήμα επιλογή CMS

Σχεδιασμός και κατασκευή eshop – Δεύτερο βήμα η επιλογή CMS

Διαχείριση συστήματος περιεχομένου CMS για το eshop μας

O όρος CMS (Content Management System) αναφέρεται στο εργαλείο, το οποίο εξασφαλίζει τη διαχείριση του περιεχομένου του eshop είτε αυτό αφορά κείμενο, εικόνες, περιγραφές είτε πιο σύνθετα στοιχεία όπως τιμές, εκπτώσεις, προσφορές, διαχείριση παραγγελιών. Παράλληλα μέσω του CMS παρέχονται αναλυτικές αναφορές ως προς τις πορεία των πωλήσεων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των προϊόντων, το CMS θα πρέπει να είναι στημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τη συνεχή και άμεση ανανέωση του eshop καθώς τη χρησιμοποίηση του από στελέχη, που δε διαθέτουν ειδικές γνώσεις προγραμματισμού.

Αρχικά μέσω του CMS όπως αναφέρθηκε εισάγεται, ανανεώνεται και επιμελείται το περιεχόμενο του eshop ως προς τα προϊόντα. Οι διαχειριστές εισάγουν την ονομασία των προϊόντων, τις φωτογραφίες τους, τις περιγραφές τους είτε με κείμενο είτε ως προς άλλα στοιχεία, χρώμα ή μέγεθος, τις τιμές τους καθώς και τη διαθεσιμότητά τους.

Παράλληλα γίνεται και η σύνδεση του κάθε προϊόντος με την κατηγορία ή και την υποκατηγορία στην οποία ανήκει. Επειδή πολύ συχνά κάθε eshop έχει εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων, για τη μαζική εισαγωγή τους απαιτείται η σύνδεση του CMS είτε με το ERP σύστημα της επιχείρησης είτε με τη βάση δεδομένων στην οποία είναι αποθηκευμένα. Επίσης καθορίζεται και η ονομασία των στοιχείων που απεικονίζονται στα μενού περιήγησης.

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία πώλησης σε ένα eshop είναι η προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων μέσω διαφόρων ενοτήτων όπως: «Δημοφιλή Προϊόντα», «Νέες Αφίξεις», «Προσφορές». Οι ενότητες αυτές εμφανίζονται είτε στην αρχική σελίδα του eshop είτε στις επιμέρους. Ο καθορισμός των προϊόντων που εμφανίζονται σε αυτές τις ενότητες, η σειρά τους καθώς και το χρονικό διάστημα προβολής καθορίζεται μέσω του CMS εργαλείου. Παρόμοιας λογικής είναι και η περίπτωση στην εσωτερική σελίδα ενός προϊόντος, όπου συχνά εμφανίζονται οι ενότητες «Συνδυάστε το με…», «Παρόμοια Προϊόντα». Μέσω της μεθόδου αυτή παρακινούνται οι καταναλωτές να αγοράζουν επιπλέον προϊόντα, αυξάνοντας το συνολικό τζίρο του eshop.

Τα eshop προβάλλουν καθημερινά ποικίλες εκπτωτικές πολιτικές, οι οποίες διαφέρουν ανά κατηγορία προϊόντων, ανά προμηθευτή ή ανά χρονικό διάστημα ακόμη και σε επίπεδο ωρών της ίδιας ημέρας. Ο καθορισμός της εκάστοτε τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται, γίνεται μέσω του CMS, όπου ορίζονται ξεχωριστά οι παράμετροι της κάθε πολιτικής: ποσοστό έκπτωσης, χρονικά διάρκεια, είδη προϊόντων που αφορά. Στα πλαίσια αυτών των δυνατοτήτων, καθορίζονται και υλοποιούνται επιπλέον τύπου προσφορών, όπως «Δωρεάν Μεταφορικά με αγορές άνω των Χ€», «1+1 Δώρο».

Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του CMS είναι η διαχείριση των καθημερινών παραγγελιών που γίνονται από τους καταναλωτές. Το πρώτο κομμάτι της διαχείρισης αφορά την ενημέρωση είτε μέσω email είτε μέσω μηνύματος στον εκάστοτε υπολογιστή για την πραγματοποίηση μιας νέας παραγγελίας. Στη συνέχεια ελέγχονται τα στοιχεία πληρωμής, σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά καθώς και η διαθεσιμότητα των προϊόντων. Αφού συσκευαστεί η παραγγελία, μέσω του διαχειριστικού συστήματος ειδοποιείται και η μεταφορική εταιρεία για την παραλαβή της καθώς και για τη διεύθυνση παράδοσής της. Τέλος μέσω του διαχειριστικού συστήματος εξασφαλίζεται μια διαρκή ενημέρωση με τον καταναλωτή για την πορεία της παραγγελίας του.

Το CMS συμβάλλει και στην παροχή αναλυτικών στοιχείων ως προς την πορεία του εκάστοτε eshop. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να εξαχθούν στοιχεία όπως: μέσο καλάθι αγοράς, τζίρος και αριθμός παραγγελιών ανά κατηγορία προϊόντων, τζίρος και αριθμός παραγγελιών για κάθε χρονικό διάστημα. Συνεπώς ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία του eshop και για την οικονομική του κατάσταση.

Συμπερασματικά, το CMS είναι πολύ κρίσιμο για την ομαλή και επιτυχημένη λειτουργία του eshop.

Πολλά eshop έχουν αποτύχει επειδή τα CMS, που έχουν σχεδιαστεί για να τα υποστηρίζουν, δεν είναι πλήρως λειτουργικά και δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι και οι διαχειριστές των eshop, τις περισσότερες φορές δεν έχουν γνώσεις πληροφορικής και συνεπώς το λειτουργικό περιβάλλον θα πρέπει να είναι απλό και φιλικό προς αυτούς.

Για το λόγο αυτό, όταν ξεκινάει η διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός eshop, θα πρέπει οι υπεύθυνοι αφού καταγράψουν πλήρως τις ανάγκες τους, να απαιτούν την επίδειξη του CMS της εκάστοτε εταιρείας, με την οποία θα συνεργαστούν για την υλοποίησή του.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας για να σας υποδείξουμε το κατάλληλο CMS για την κατασκευή του eshop σας

Δείτε ακόμη: Σχεδιασμός και κατασκευή eshop – Πρώτο βήμα η εικαστική προσέγγιση

Μοιραστείτε το άρθρο