Τα ναι και τα όχι στην κατασκευή των ιστοσελίδων σας

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πως μπορείτε να αποφύγετε συνηθισμένα λάθη που μπορεί να διώξουν κάποιον χρήστη από την πρώτη του κιόλας επίσκεψη στο site σας, ακόμη και από την αρχική σας σελίδα.

Ακόμη θα δούμε πως να εξασφαλίσετε ότι οι ιστοσελίδες σας φορτώνουν γρήγορα, πως θα έχετε ένα site φιλικό προς κινητά και τι πρέπει να ξέρετε για την ευκολία πρόσβασης στο site αλλά και για την ποιότητα του περιεχομένου σας.

Χρειάζεστε ταχύτητα

Οι χρήστες δεν φημίζονται για την υπομονή τους και αν οι σελίδες σας αργούν να φορτώσουν απλά θα φύγουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε εσείς και οι τεχνικοί σας σύμβουλοι να αυξήσετε την ταχύτητα με την βοήθεια της τεχνολογίας. Αλλά υπάρχουν και μερικές απλές συμβουλές που θα σας δώσουμε αμέσως.

Αν έχετε εικόνες φροντίστε να μην είναι βαριές σε megabytes γιατί αργούν να φορτώσουν. Αν πάλι κάπου θέλετε να εμφανίσετε πολύ μικρές φωτογραφίες χρησιμοποιήστε αρχεία χαμηλής ή μεσαίας ανάλυσης. Με το κατάλληλο λογισμικό μπορείτε να μικρύνετε το μέγεθος ή να συμπιέσετε τις εικόνες σας και έτσι να φορτώνονται πολύ γρήγορα. Γενικά περιορίστε τον όγκο όλων αυτών που χρειάζονται κατέβασμα. Χρησιμοποιήστε την ίδια εικόνα φόντο σε πολλές από τις σελίδες σας και ζητήστε από τον κατασκευαστή του site σας να φτιάξει τον καλύτερο δυνατό κώδικα για την επιχείρησή σας.

Για να ελέγξετε την ταχύτητα κάντε ένα πείραμα. Επιχειρήστε να μπείτε στο site σας από το κινητό σας χρησιμοποιώντας σύνδεση δεδομένων και όχι wifi. Οπότε θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα ή όχι φορτώνει.

Site φιλικό προς κινητά

Όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν smart phones για να συνδέονται στο internet και επομένως αν το site σας δεν είναι εύχρηστο από κινητό θα χάνετε πελάτες. Κατασκευάστε εξ´αρχής την ιστοσελίδα σας φιλική προς κινητά με την τεχνολογία responsive design. Η τεχνική responsive design καταλαβαίνει αυτόματα από ποια συσκευή μπαίνει ένας χρήστης και προσαρμόζει την ιστοσελίδα αναλόγως. Για παράδειγμα όταν ένας χρήστης κρατάει το smart phone του κάθετα τα κείμενα και οι εικόνες εμφανίζονται το ένα κάτω από το άλλο ώστε να τα διαβάζει εύκολα.

Θέλετε να διαπιστώσετε αν η ιστοσελίδα σας είναι φιλική προς κινητά; Δοκιμάστε το mobile friendly test της Google από εδώ.

Οι οθόνες των smart phones και των tablets λειτουργούν με την αφή και πολλές εντολές δίνονται με το δάχτυλο. Οπότε η ιστοσελίδα σας πρέπει να ανταποκρίνεται και σε τέτοιες εντολές.

Οι μικρές οθόνες έχουν τα μυστικά τους. Ορισμένα από τα οποία είναι:

  • Χρησιμοποιήστε μικρά εικονίδια που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ακόμα και σε πολύ μικρό μέγεθος.
  • Φροντίστε να είναι εμφανής η διεύθυνση και το τηλέφωνό σας. Με το GPS και τους χάρτες οι επισκέπτες μπορούν να σας βρουν εν κινήσει.

 

Θα πρέπει ακόμη να ελέγξετε και την ευκολία πρόσβασης σε διαφορετικούς browsers όπως το Google Chrome, Firefox κ.α. και στις διάφορες πλατφόρμες όπως windows ή IOS. Άρα δοκιμάστε να μπείτε στο site σας από όσο το δυνατόν περισσότερους υπολογιστές, συσκευές και web browsers και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Η ιστοσελίδα εμφανίζεται σωστά σε όλες τις περιπτώσεις; Για παράδειγμα είναι πρόβλημα αν μία συσκευή σας ζητάει να κατεβάσετε μία επιπλέον εφαρμογή για να δείτε ένα video. Συνήθως σε αυτό το σημείο οι επισκέπτες φεύγουν.

Τέλος ας δούμε το περιεχόμενο των ιστοσελίδων σας

Να θυμάστε ότι εσείς θέλετε πωλήσεις αλλά οι πελάτες σας θέλουν λύσεις. Μπείτε στην θέση του επισκέπτη. Αναρωτηθείτε γιατί βρίσκομαι εδώ. Βρίσκω απαντήσεις σε αυτά που ζητάω;

Για παράδειγμα αν έχετε ένα ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη που φτιάχνει τρίγωνα πανοράματος πιθανόν κάποιος να σας επισκέπτεται επειδή θέλει να αγοράσει. Μπορείτε να γεμίσετε πολλές σελίδες θεωρίας με τις ζαχαροπλαστικές σας γνώσεις αλλά μία μαρτυρία ενός ξένου τουρίστα και μία φωτογραφία του να τρώει τα τρίγωνά σας είναι πιο αποτελεσματικά.

Τα ναι και τα όχι στην κατασκευή των ιστοσελίδων σας που σας προτείναμε παραπάνω είναι σημαντικά και θα σας βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας σωστής ιστοσελίδας που θα σας φέρνει πελάτες και κέρδη.

Ελάτε σε επαφή μαζί μας για να κατασκευάσουμε μία ιστοσελίδα με βάση τις παραπάνω αρχές.

Μοιραστείτε το άρθρο