Γιατί η ταχύτητα και ο σχεδιασμός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην κατάταξη της Google

Γιατί η ταχύτητα και ο σχεδιασμός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην κατάταξη της Google

Η Google είναι η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα, χάρη στις 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά. Αμέτρητοι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν κάθε μέρα για να βρίσκουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και εμπιστεύονται τη μηχανή αναζήτησης γιατί τους παρέχει τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες γρήγορα. Η Google ταξινομεί προσεκτικά κάθε ιστότοπο που προσεγγίζει και εξετάζει πάνω από 250 παράγοντες κατάταξης για να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες θα έχουν τα πιο συναφή και υψηλής ποιότητας αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα.

Η ταχύτητα και ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες κατάταξης που λαμβάνει υπόψη η Google, καθώς έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εμπειρία των χρηστών.

Γιατί είναι σημαντική η ταχύτητα του ιστότοπου;

Οι άνθρωποι όταν ψάχνουν κάτι στο διαδίκτυο θέλουν και αναμένουν γρήγορα αποτελέσματα. Θέλουν ιστοσελίδες που φορτώνουν γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Οι έρευνες που διεξήγαγε η Google δείχνουν ότι οι χρήστες του διαδικτύου αναμένουν να φορτωθούν οι ιστοσελίδες εντός τριών έως τεσσάρων δευτερολέπτων Αν οι τοποθεσίες διαρκούν περισσότερο από αυτό, οι χρήστες είναι πιο πιθανό να στραφούν προς τον ανταγωνισμό. Στην πραγματικότητα, το 40% των χρηστών είναι πιθανό να εγκαταλείψει έναν ιστότοπο αν δεν φορτώσει μέσα σε τρία δευτερόλεπτα ή λιγότερο. Για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτό μπορεί να σημαίνει χάσιμο πολλών πωλήσεων. Η Google κατανοεί τη σημασία της ταχύτητας και κατατάσσει ιστότοπους που φορτώνουν γρήγορα, δίνοντάς τους τις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης.

Οι χρήστες που χτύπησαν το κουμπί «πίσω» (back) και αποχώρησαν δεν είναι μόνο δυσαρεστημένοι με την εμπειρία των χρηστών του ιστότοπού σας, αλλά και με την ποιότητα των αποτελεσμάτων που παρέχει η Google και αυτό είναι κάτι που η εταιρεία θέλει να αποφύγει.

Γιατί είναι σημαντικός ο γραφιστικός σχεδιασμός του site;

Ο γραφιστικός σχεδιασμός του ιστοτόπου έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εμπειρία των χρηστών από την ταχύτητα του ιστότοπου, επειδή διατηρεί τους χρήστες σε επαφή και συνεπώς στον ιστότοπο περισσότερο. Η αισθητική, τα γραφικά, η τυπογραφία και το περιεχόμενο διατηρούν το ενδιαφέρον των χρηστών. Επίσης σημαντικό παράγοντα παίζουν και οι πρακτικές πτυχές του σχεδιασμού, όπως η δομή της ιστοσελίδας, η πλοήγηση, η προσβασιμότητα κ.λπ., οι οποίες εξασφαλίζουν ότι προσφέρουν καλή εμπειρία στο χρήστη. Οι άνθρωποι περιμένουν από τις σελίδες του ιστοτόπου να ακολουθούν τη λογική, να είναι σε συγκεκριμένη σειρά και να περιέχουν χρήσιμες εσωτερικές και εξωτερικές συνδέσεις (links).

Όταν τα bots της Google ανιχνεύουν και επισημαίνουν ιστότοπους, εξετάζουν τη δομή, το σχεδιασμό, τη διεύθυνση URL, την εσωτερική και εξωτερική σύνδεση, προτού ταξινομήσουν τις σελίδες. Εάν ο σχεδιασμός του ιστότοπού σας είναι αδέξιος και ξεπερασμένος, η μηχανή αναζήτησης θα το κατατάξει χαμηλά στα φυσιολογικά αποτελέσματα.

Η εξασφάλιση ότι η Google μπορεί να ανιχνεύσει και να κατανοήσει τον ιστότοπό σας θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα κατά το σχεδιασμό του ιστότοπού σας. Οι κρίσιμοι παράγοντες σχεδιασμού που πρέπει να έχετε κατά νου όταν δημιουργείτε τον ιστότοπό σας για να εξασφαλίσετε μια φιλική εμπειρία χρήστη περιλαμβάνουν:

  • Site Navigation (Πλοήγηση ιστότοπου) Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μετακινούνται από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη και περιλαμβάνει άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως οι πληροφορίες που εμφανίζονται πάνω στην sidebar. Η πλοήγηση στο ιστό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο χρόνο που ξοδεύουν οι χρήστες στον ιστότοπο και στα ποσοστά εγκατάλειψης.
  • Link Structure (Δομή συνδέσμου) Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι ιστοσελίδες σας, τη δομή διεύθυνσης URL, τις κατηγορίες μενού, τις υποκατηγορίες, τους εσωτερικούς συνδέσμους, τους εξωτερικούς συνδέσμους κ.λπ.
  • Responsive Web Design  O όρος αυτός αναφέρεται στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής (design and development) ιστοσελίδων οι οποίες είναι ικανές να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στις ενέργειες του χρήστη ή επισκέπτη καθώς και να προσαρμόζονται στο μέσο στο οποίο προβάλλονται, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στον χρήστη τη καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Η εξασφάλιση αυτών των δύο παραπάνω παραγόντων στον ιστότοπό σας θα σας δώσει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ταξινομηθεί η ιστοσελίδα σας από τις μηχανές αναζήτησης σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητά σας και τα κέρδη σας.

Δείτε ακόμη σημαντικά άρθρα:

Ελέγξτε αν το website σας είναι mobile-friendly (responsive web design) και μετρήστε την ταχύτητά του

SEO On-site Optimizatio & Off-site Optimization

Μοιραστείτε το άρθρο