Πως θα επιλέξετε το σωστό domain name για το SEO

ALL POSTS

Πως θα επιλέξετε το σωστό domain name για το SEO

Η επιλογή του σωστού domain name είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), καθώς μπορεί να επηρεάσει την συνολική επιτυχία του ιστότοπού σας στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Ας δούμε πρώτα τι είναι ένα domain name;

Το domain είναι το όνομα του ιστοτόπου σας στο διαδίκτυο. Είναι η διεύθυνση που πληκτρολογούν οι χρήστες στο πρόγραμμα περιήγησής τους για να φτάσουν στην ιστοσελίδα σας.

Σε ένα domain name, το πρώτο μέρος (πριν από την τελεία) ονομάζεται domain και το τελευταίο μέρος (μετά την τελεία) ονομάζεται επέκταση domain. Για παράδειγμα, στο domain name “webone.gr”, “webone” είναι το domain και “.gr” είναι η κατάληξη.

Όταν καταχωρίζετε ένα domain name, πρέπει να επιλέξετε τόσο το domain όσο και την κατάληξη με βάση τον τύπο του ιστοτόπου σας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το όνομα του domain name σας;

Καθορίζει την επωνυμία σας: Ένα καλό όνομα τομέα αυξάνει την αναγνωρισιμότητα της μάρκας σας και διατηρεί τους πελάτες σας.

Προσθέτει αξιοπιστία στον ιστότοπό σας: Το domain είναι το πρώτο πράγμα που θα δουν οι επισκέπτες σας. Ένα καλό όνομα domain κάνει τον ιστότοπό σας να φαίνεται επαγγελματικός.

Αυξάνει το ποσοστό κλικ: Ένα καλό όνομα domain βοηθά στην αύξηση του ποσοστού κλικ (CTR) καθώς και στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας αναζήτησης.

Πως θα επιλέξετε το σωστό domain name για το SEO – Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

Είναι παρόμοιο με την επιλογή του ονόματος μιας εταιρείας, (με το brand σας δηλαδή) οπότε πρέπει να γίνει με πολλή σκέψη και προσοχή.

Δεν θέλετε μόνο να βεβαιωθείτε ότι το όνομα του domain σας ταιριάζει στην επιχείρησή σας, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει και στους στόχους σας για το SEO.

Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε το domain σας με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να το συνδέουν άμεσα με την επιχείρησή σας.

Συνάφεια με το περιεχόμενό σας:

Επιλέξτε ένα όνομα domain name που αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο και τον σκοπό του ιστότοπού σας. Θα πρέπει να δίνει στους χρήστες μια ιδέα για το τι να περιμένουν κατά την επίσκεψή τους.

Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά:

Εάν είναι δυνατόν, συμπεριλάβετε σχετικές λέξεις-κλειδιά στο όνομα τομέα σας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ορατότητας του ιστότοπού σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για τους συγκεκριμένους όρους.

Κρατήστε το σύντομο και απλό:

Τα σύντομα και ευκολομνημόνευτα ονόματα τομέα είναι προτιμότερα. Αποφύγετε τη χρήση σύνθετων λέξεων, παύλας ή αριθμών που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους χρήστες.

Το domain name σας θα πρέπει να είναι σύντομο και να μεταφέρεται εύκολα σε όλους τους τύπους μέσων, όπως εκτυπώσεις, μπλουζάκια, κούπες, χαρτικά, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ.

Να είναι επώνυμο και μοναδικό:

Το όνομα τομέα σας θα πρέπει να είναι επώνυμο και μοναδικό, καθιστώντας το αξέχαστο για τους επισκέπτες. Ένα ξεχωριστό και αξιομνημόνευτο όνομα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση από στόμα σε στόμα.

Αποφύγετε τις παύλες και τους αριθμούς:

Οι παύλες και οι αριθμοί μπορούν να παρεξηγηθούν όταν προφέρονται και συχνά πληκτρολογούνται λανθασμένα. Μπορούν επίσης να κάνουν ένα όνομα τομέα λιγότερο αξιομνημόνευτο.

Επιλέξτε τη σωστή κατάληξη:

Ενώ η κατάληξη .gr ή .com είναι η πιο συνηθισμένη και γενικά προτιμώμενη, εξετάστε και άλλες σχετικές καταλήξεις όπως .net, .org ή καταλήξεις που αφορούν συγκεκριμένες χώρες, εάν έχουν νόημα για τον ιστότοπό σας.

Έλεγχος για εμπορικά σήματα:

Πριν οριστικοποιήσετε το όνομα του domain σας, ελέγξτε για εμπορικά σήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβιάζετε την πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα:

Επιλέξτε ένα όνομα τομέα που θα παραμείνει σχετικό με την επιχείρησή σας ή το περιεχόμενό σας μακροπρόθεσμα. Αποφύγετε μοντέρνους όρους που μπορεί να ξεπεραστούν.

Εξετάστε το τοπικό SEO:

Εάν ο ιστότοπός σας απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε την τοποθεσία στο όνομα τομέα σας για να ενισχύσετε το τοπικό SEO.

Ελέγξτε το ιστορικό του domain:

Πριν από την οριστικοποίηση, ελέγξτε το ιστορικό του τομέα για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε για spam ή ανήθικες δραστηριότητες στο παρελθόν. Εργαλεία όπως το Wayback Machine μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Φιλικό προς τα κινητά:

Με την αυξανόμενη χρήση κινητών συσκευών, βεβαιωθείτε ότι το όνομα τομέα σας είναι εύκολο στην πληκτρολόγηση στα smartphones και δεν οδηγεί σε λάθη πληκτρολόγησης.

Σκέψεις σχετικά με το DNS και τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας:

Επιλέξτε έναν αξιόπιστο καταχωρητή domain και πάροχο φιλοξενίας για να διασφαλίσετε τη διαθεσιμότητα και την απόδοση του ιστοτόπου σας, η οποία επηρεάζει έμμεσα το SEO.

Να θυμάστε ότι ενώ ένα καλά επιλεγμένο όνομα domain name μπορεί να επηρεάσει θετικά το SEO, άλλοι παράγοντες όπως το ποιοτικό περιεχόμενο, τα backlinks και η εμπειρία χρήστη είναι εξίσου σημαντικοί για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Δείτε ακόμη ορισμένα χρήσιμα άρθρα:

Προώθηση ιστοσελίδων: Πώς να κατακτήσετε την 1η θέση στην Google

Βελτιστοποίηση SEO στο WordPress: Ένας πρακτικός οδηγός

Θέλετε να διαβάζετε άρθρα σαν το παραπάνω;

Συμπληρώστε το email σας και τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς!

Κάθε βδομάδα στο mailbox σας καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για Startups, για να υλοποιήσετε το όραμά σας και να αποκτήσετε μία επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή!