Τι είναι το Search Engine Marketing

ALL POSTS

Τι είναι το Search Engine Marketing και γιατί είναι απαραίτητο σήμερα

Στο άρθρο μας θα δείτε τι είναι το Search Engine Marketing και πως το SEM μπορεί να βοηθήσει δραστικά και αποτελεσματικά μια επιχείρηση να αυξήσει τα έσοδα της

Το Search Engine Marketing (SEM) είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο για κάθε επιχείρηση, όσο μικρή ή μεγάλη και εάν είναι. Πρόκειται για έναν όρο ιδιαίτερα δημοφιλή στο σύγχρονο digital marketing, που κερδίζει διαρκώς νέο έδαφος, καθώς προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που το καθιστούν πολύ σημαντικό για κάθε ψηφιακή στρατηγική προώθησης. Τι είναι όμως το SEM και γιατί είναι τόσο σημαντικό για μια επιχείρηση να επενδύσει σε αυτό;

Τι είναι το Search Engine Marketing ή SEM

Το Search Engine Marketing ή αλλιώς SEM είναι μια σειρά από τεχνικές και στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια επιχείρηση για να αυξήσει την επισκεψιμότητα του ιστοτόπου της και να πετύχει καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Κύριος στόχος του SEM είναι η προώθηση μιας επιχείρησης μέσω πληρωμένης διαφήμισης, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται και το SEO και η οργανική επισκεψιμότητα που δέχεται η ιστοσελίδα.

Πρακτικά, πρόκειται για ένα σύνολο ενεργειών που αποσκοπούν στη διαδικτυακή προώθηση μιας επιχείρησης και συμβάλουν στο να χτιστεί ένα ισχυρό brand και μια εταιρική ταυτότητα που θα ξεχωρίζει, ενώ ταυτόχρονα θα επικεντρώνεται στην προσέλκυση νέων επισκεπτών – πελατών. Μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές SEM είναι οι διαφημίσεις της Google, τα γνωστά και ως Google Ads, ενώ υπάρχουν και άλλες τέτοιου είδους επιλογές όπως οι διαφημίσεις στη Yahoo ή το Bing.

Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια Search Engine Marketing στρατηγική, μια επιχείρηση δημιουργεί διαφημίσεις που προβάλλονται στις μηχανές αναζήτησης, κάθε φορά που οι χρήστες ψάχνουν πληροφορίες σχετικές με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει η εν λόγω επιχείρηση ή ακόμη και οι ανταγωνιστές της. Αντίθετα, το SEO (Search Engine Optimization) είναι όλες εκείνες οι ενέργειες που βοηθούν μια ιστοσελίδα να βελτιστοποιήσει το περιεχόμενό της ώστε αυτό να γίνεται πιο εύκολα ορατό και αντιληπτό από τις μηχανές αναζήτησης.

Συνδυάζοντας ωστόσο μια ολοκληρωμένη SEO στρατηγική – η οποία απαιτεί χρόνο και τα αποτελέσματά της γίνονται ορατά μετά από ένα διάστημα – με μια εξίσου στοχευμένη SEM στρατηγική, μια επιχείρηση καταφέρνει να παραμείνει ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και πρακτικά να κερδίσει περισσότερους επισκέπτες και έσοδα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Search Engine Marketing

Τα πλεονεκτήματα του Search Engine Marketing

Το SEM διακρίνεται για μια σειρά από πλεονεκτήματα που προσφέρει και τα οποία το καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σοβαρής και ολοκληρωμένης digital marketing στρατηγικής. Συνδυάζοντας μια γρήγορη και φιλική προς κινητές συσκευές ιστοσελίδα με μια αντίστοιχα πετυχημένη SEM στρατηγική, μια εταιρία μπορεί να δει αισθητή διαφορά στις πωλήσεις της, χτίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό brand και μια ιδιαίτερα δημοφιλή εταιρική ταυτότητα στο διαδίκτυο.

1. Γρήγορη δημοτικότητα

Το SEO είναι μια μέθοδος προβολής που αν και αποτελεσματική, απαιτεί χρόνο. Σύμφωνα με την Google, μπορεί να χρειαστεί έως και ένας ολόκληρος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα μιας SEO στρατηγικής. Ωστόσο με το Search Engine Marketing τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η επιχείρηση αποκτά άμεση προβολή στο διαδίκτυο και καταφέρνει να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης. Ακόμη και εάν πρόκειται για μια επιχείρηση που ξεκινάει τώρα και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, το SEM μπορεί να τη βοηθήσει ώστε να αποκτήσει άμεση δημοτικότητα, να γίνει γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό του διαδικτύου και φυσικά να μετατρέψει αυτή την αναγνωρισιμότητα σε πωλήσεις και άμεσα κέρδη.

2. Μετρήσιμα κέρδη

Το Search Engine Marketing προσφέρει άμεσα έσοδα. Από την πρώτη κιόλας ημέρα δημιουργίας μιας online διαφήμισης σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google, υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία είναι μετρήσιμα και ορατά. Δημιουργώντας διαδικτυακές καμπάνιες προβολής, μια επιχείρηση μπορεί να δει τα χρήματα που δαπανά να μετατρέπονται άμεσα σε πωλήσεις και να της επιστρέφονται πίσω διπλά και τριπλά.

Αρκεί φυσικά το SEM να το αναλάβει ένας επαγγελματίας που κατέχει την κατάλληλη τεχνογνωσία και είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα digital εργαλεία που προσφέρονται και να σχεδιάσει καμπάνιες προβολής που θα αποδίδουν.

3. Στοχευμένο κοινό

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που διαθέτει το Search Engine Marketing και το καθιστά ιδιαίτερα αποδοτικό είναι η στόχευση κοινού που επιτρέπει. Με το SEM, μια επιχείρηση είναι σε θέση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει διαφημιστικές καμπάνιες που θα απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένα κοινά, τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα στο προφίλ της εταιρίας και τα προϊόντα – υπηρεσίες που προσφέρει. Με τον τρόπο αυτό η διαφήμιση γίνεται πολύ συγκεκριμένη και η επιχείρηση μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

4. Όπλο έναντι των ανταγωνιστών

Κάθε επιχείρηση, όσο μικρή ή μεγάλη και εάν είναι, έχει σίγουρα ανταγωνιστές. Το SEO είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στη μάχη απέναντι στον ανταγωνισμό και να δώσει σημαντικό έδαφος σε μια εταιρία. Ωστόσο το SEM είναι αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής στην εν λόγω μάχη.

Σχεδιάζοντας στοχευμένες Search Engine Marketing καμπάνιες, μια επιχείρηση μπορεί να στοχεύσει σε λέξεις κλειδιά που στοχεύουν και οι ανταγωνιστές της και να εμφανιστεί πιο ψηλά απ’ αυτούς στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Έτσι οι χρήστες που ψάχνουν για παράδειγμα “οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια” θα δουν πρώτα στα αποτελέσματα της αναζήτησης που επιχειρούν την επιχείρηση που έχει σχεδιάσει την καλύτερη SEM διαφημιστική καμπάνια και είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν τον δικό της ιστότοπο και να προχωρήσουν σε αγορές.

Το Search Engine Marketing είναι μια άκρως αποτελεσματική μέθοδος προβολής μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο. Σε σχέση με αντίστοιχες παραδοσιακές μεθόδους διαφήμισης μπορεί κανείς να πει πως είναι πιο οικονομική, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλη στόχευση και ακρίβεια, ενώ προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα για κάθε ενέργεια.

Παράλληλα, το SEM συμβάλει δραστικά στην άμεση προβολή κάθε επιχείρησης στο διαδίκτυο και προσφέρει αναγνωρισιμότητα αλλά και αύξηση των κερδών της. Αν μάλιστα συνδυαστεί με μια εξίσου αποτελεσματική SEO στρατηγική, τότε τα αποτελέσματα της online προβολής μιας επιχείρησης είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Ελάτε μαζί μας επίσης για να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Κατασκευής ιστοσελίδων & Κατασκευής eshopDigital Marketing (SEO, SEM, Social Media Marketing, Inbound Marketing). Ό,τι δηλαδή χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε με επαγγελματικό τρόπο τη νέα εποχή του Internet.

Θέλετε να διαβάζετε άρθρα σαν το παραπάνω;

Συμπληρώστε το email σας και τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς!

Κάθε βδομάδα στο mailbox σας καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για Startups, για να υλοποιήσετε το όραμά σας και να αποκτήσετε μία επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή!