Το κλειδί για τη επιτυχία του SEO

Το κλειδί για τη επιτυχία του SEO μία σημαντική παράμετρος

Το κλειδί για την επιτυχία του SEO είναι σχετικά απλό.

Θα πρέπει να έχετε ευχαριστημένους τόσο την Google όσο και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε.
Αλλά για να εξασφαλίσετε τα παραπάνω και να έχετε όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία στον ιστοχώρο σας έτσι ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι (Google και το κοινό σας), τότε ναι είναι μια πραγματική πρόκληση.

Θα πρέπει να έχετε ευχαριστημένη την Google

Γιατί τη Google; Η Google κυριαρχεί στον κόσμο των αναζητήσεων. 65-85% των αναζητήσεων παγκοσμίως χρησιμοποιεί τη Google. Αν θέλετε να έχετε μια σημαντική παρουσία στο Web, θα πρέπει να έχετε ευχαριστημένη τη Google.

Αυτό δεν είναι εύκολο.

Οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς και ο αλγόριθμος της Google αναπροσαρμόζεται με μεγάλη συχνόηττα. Οι κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων μπορεί να είναι σκληρἐς.

Το πώς η Google εργάζεται και κατατάσσει τις ιστοσελίδες είναι ένα επτασφράγιστο μυστικὀ. Ορισμένοι «ειδικοί» SEO αφιερώνουν ολόκληρη την καριέρα τους για την μελέτη και την αποκρυπτογράφηση του αλγορίθμου κατάταξης της Google. Εδώ σας παραθέτουμε μια γρήγορη περίληψη του τι έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν μέχρι στιγμής.

Όταν εισάγετε μια φράση αναζήτησης στη μηχανή αναζήτησης της Google και κάντε κλικ στη «αναζήτηση», η Google δεν βγαίνει έξω για να ψάξει σε ολόκληρο τον ιστό. Θα έπαιρνε πάρα πολύ χρονο και οι άνθρωποι έχουν πολύ λίγη υπομονή.

Η Google δημιουργεί και διατηρεί τη δική της βἀση δεδομένων από όλο το διαδίκτυο. Συγκεντρώνει και καταγράφει πληροφορίες από τη συνεχή σάρωση των ιστοσελίδων που πραγματοποιεί με τις αράχνες ή bots.

Τα ευρήματα αποθηκεύονται σε μαζικές βάσεις δεδομένων και κέντρα δεδομένων σε διάφορα μέρη του κόσμου για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση υψηλής ταχύτητας και απόδοσης των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Ποιες πληροφορίες αποθηκεύονται κυρίως;

  • οι λέξεις (περιεχόμενο) που υπάρχουν στη ιστοσελίδα
  • πού και πόσο συχνά χρησιμοποιούνται αυτές
  • όταν γίνονται αγαπητές (οι λέξεις φράσεις και οι σελίδες), συνδέονται(links) ή από κοινού μοιράζονται με άλλους

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η καταγραφή. Οι αράχνες δεν σταματούν ποτέ.

Έτσι, ένα σημαντικό κλειδί για τη επιτυχία του SEO είναι να εξασφαλιστεί ότι η ιστοσελίδα σας είναι προσπελάσιμη από τις αράχνες-bots και έχει γίνει καταγραφή από την Google. Αν δεν ισχύουν αυτά, η Google δεν θα διαθέτει περιεχόμενο από την ιστοσελίδας σας, και δεν θα μπορεί να το προσφέρει όταν κάποιος ψάχνει για αυτό.

Κατά την κατασκευή των ιστοσελίδων θυμηθείτε: Θα πρέπει να έχετε ικανοποιημένο το κοινό σας

Το δεύτερο πιο σημαντικό κριτήριο για την επιτυχία της μεθόδου SEO είναι η εξασφάλιση ότι το κοινό σας είναι ευχαριστημένο.

 

seo-audience

Εάν στο κοινό σας δεν αρέσει αυτό που βλέπει όταν έλθει σε μια ιστοσελίδας σας, τότε πολύ εύκολα θα φὐγει (bounce). Ο όρος bounce (γνώρισμα της ποιότητας ενός ιστοχώρου) αναφέρεται όταν κάποιος αφήνει τον ιστοχώρο σας αμέσως μόλις έχει δει μία ιστοσελίδα.

Πώς μπορεί η Google να πει αν ο επισκέπτης ήταν ικανοποιημένοι ή όχι; Η Google εξετάζει μερικές άλλες παραμέτρους-μετρήσεις για να μπορεί να αποφασίσει εάν οι επισκέπτες του δικτυακού τόπου είναι ικανοποιημένοι. Εξετάζει τα πράγματα όπως η φύση της ιστοσελίδας(γιατί πράγμα μιλάει), επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, τον χρόνο που χρειάζεται να φορτώσει καθώς και τις εισερχόμενες συνδέσεις και κοινωνικές αναφορές που υπάρχουν.

Όταν οι εισερχόμενες συνδέσεις(links) προέρχονται από αξιοσέβαστες πηγές όπως τα κρατικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς ειδήσεων, και τη Wikipedia, τότε το περιεχόμενο θεωρείται «έγκυρo». Οι δημοφιλείς και έγκυρες ιστοσελίδες ταξινομούνται καλά και υψηλά στη Google.

Το δεύτερο κλειδί για την επιτυχία του SEO έγκειται στο γεγονός ότι έχετε εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες μέσα στον ιστοχώρο σας έτσι ώστε να μένουν ικανοποιημένοι οι επισκέπτες σας (το κοινό σας). Με αυτόν το τρόπο το site σας είναι δημοφιλές και έγκυρο (κατά την Google) και το τοποθετεί σε υψηλή βαθμίδα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Συμπέρασμα

Μία σωστά δομημένη ιστοσελίδα η οποία έχει εντοπιστεί και ενταχθεί σωστά από τις αράχνες(bots) στα ευρετήρια της Google με ταυτόχρονη την ικανοποίηση και ευχαρίστηση του κοινού της με το σωστό περιεχόμενο είναι τα δύο βασικά συστατικά για την επιτυχία του SEO. Δεν είναι τα μόνα πράγματα που η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης ενδιαφέρονται, αλλά αν μπορείτε να πάρετε αυτά τα δύο πράγματα σωστά, θα έχετε τα στερεά θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη και μια καλύτερη κατάταξη από τους ανταγωνιστές σας.

Δείτε περισσότερα:

Τι είναι το SEO (search engine optimization)

Μηχανές αναζήτησης (βλέπε Google) πως λειτουργούν;

Η ιστορία των updates του αλγορίθμου της Google μέσα από ένα infographic

Μοιραστείτε το άρθρο