τι είναι το SEO

Τι είναι το SEO και πως μπορεί να σας βοηθήσει κατακτώντας τις πρώτες θέσεις

Ακούμε συνέχεια τον όρο SEO. Όλοι μας βομβαρδίζουν με τη συμβουλή: “Προσοχή στο SEO της ιστοσελίδας σας”. Ξέρουμε όμως τι ακριβώς είναι αυτό το περιβόητο SEO; Ή καλύτερα, ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι ΓΙΑ την ιστοσελίδα μας; Στοιχηματίζω, πώς οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ SEO;

SEO είναι τα ακρωνύμια των λέξεων Search Engine Optimization. Ελληνιστί, βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας, προκειμένου να είναι φιλική και κατάλληλη, στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Όπως είναι η Google, η Yahoo κλπ.
Με λίγα λόγια, αποτελεί μια συνδετική αλληλουχία διεργασιών, back και front, οι οποίες, φροντίζουν να βγαίνει η ιστοσελίδα, στην πρώτη σελίδα των αναζητήσεων, των χρηστών.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ;

Κατόπιν ερευνών, έχει αποδειχθεί, ότι οι χρήστες, με μεγάλη δυσκολία, επισκέπτονται ακόμα και τη δεύτερη σελίδα, στα αποτελέσματα που τους προκύπτουν. Επίσης, το 70% με 80% των clicks, κατέχουν τα τέσσερα με πέντε, πρώτα αποτελέσματα.
Οπότε, είναι πολύ σημαντικό για μια ιστοσελίδα, να βρίσκεται στα πρώτα αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα την προσεγγίσει ο πελάτης και τελικά θα την επισκεφθεί.

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

Η εποχή που προωθούσαμε την επιχείρησή μας, καταχωρώντας την σε έντυπα ή πετώντας φέιγ βολάν στους δρόμους, έχει περάσει. Ίσως είναι μια πολύ καλή ιδέα, για ανθρώπους που στοχεύουν στην τοπική κοινότητα. Αλλά τι γίνεται με αυτούς που θέλουν να διευρύνουν τη γκάμα του καταναλωτικού τους κοινού, ίσως και έξω από τα σύνορα της χώρας τους;

Στις μέρες μας το διαδίκτυο καθορίζει τις εξελίξεις. Οι χρήστες αναζητούν τα πάντα πλέον στις μηχανές αναζήτησης και τα αγοράζουν από το σπίτι τους. Αλλά και από κοντά να θέλουν να πάνε, δεν θα βγουν στους δρόμους ψάχνοντας.
Το SEO είναι το εργαλείο που βοηθάει τον επίδοξο πελάτη, να φτάσει σε εσάς και όχι κάπου αλλού, αλλά και να μείνει για να αγοράσει. Διότι ακόμα και να φτάσει σε εσάς, αν βρει μια ιστοσελίδα, που δεν είναι λειτουργική ή δεν είναι εύχρηστη, θα βάλει πλώρη για άλλες παρόμοιες και εκεί θα δώσει τα ωραία του λεφτά.

Αν φροντίσετε για το σωστό SEO της ιστοσελίδας, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα, οι πελάτες θα σας βρίσκουν πιο εύκολα και θα παραμένουν στην ιστοσελίδα για να περιηγηθούν και να κάνουν τις αγορές τους. Όσο καλές υπηρεσίες και να έχετε, όσα καλά προϊόντα και να διαθέτετε, αν δεν μπορούν να φτάσουν σε εσάς μέσω διαδικτύου, θα είστε απλά ακόμα μια επιχείρηση, ανάμεσα στις τόσες άλλες.

Έχει αποδειχθεί, ότι εταιρείες, που φροντίζουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο, υπερτερούν σε πελατολόγιο, έναντι άλλων που ίσως και να έχουν καλύτερα πράγματα να προσφέρουν. Δεν φτάνει λοιπόν να είστε οι καλύτεροι. Πρέπει να το ξέρει και ο κόσμος. Και πώς θα το ξέρει ο κόσμος; Μα, φυσικά, με το να σας βρει εύκολα και αποτελεσματικά εκεί που θα ψάχνει. Δηλαδή στις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης, αναγνωρίζουν το SEO. Φροντίστε, λοιπόν να τα έχετε καλά μαζί τους. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!

ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ SEO;

Η Google, χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που αξιoλογεί τις ιστοσελίδες και τις κατατάσσει σε βαθμίδες ανάλογα με το αν ικανοποιούν τα κριτήριά της ή όχι.
Ένα από τα πολλά αλλά πολύ σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης, εντάσσονται και τα backlinks ή τα links που διαθέτει η κάθε ιστοσελίδα, προερχόμενα από άλλα site, από blogs ή από τα social media. Αυτές είναι τεχνικές, που μόνο ένας ειδικός μπορεί να εξασφαλίσει για εσάς. Δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, γιατί απλούστατα, δεν ξέρετε.

Επίσης, αυτό που λαμβάνεται υπόψη είναι το περιεχόμενο. Content Is the King, όπως είχε πει και ο υπέρτατος Bill Gates. Ας τον ακούσουμε λοιπόν και ας πράξουμε τα δέοντα.

ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ SEO;

Υπάρχουν μερικά κύρια χαρακτηριστικά, για να θεωρηθεί ένα site ότι είναι SEO FRIENDLY. Ο σωστός marketer, οφείλει να τα γνωρίζει, να τα ακολουθεί κατά γράμμα και να ανανεώνει την ύπαρξη τους κάθε τόσο. Τα δεδομένα της Google, αλλάζουν συνεχώς. Δεν είναι δυνατόν εσείς να μένετε στάσιμοι.

Προσδεθείτε λοιπόν, αφεθείτε στα χέρια των ειδικών και παρακάτω θα σας πούμε τα βασικά:

1.Back Links

Εδώ πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποιοτικά site με υψηλό rank για backlinks. Διότι, η Google λαμβάνει υπόψη την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Με λίγα λόγια για τα backlinks, πρέπει να προτιμηθούν sites, που και αυτά θα είναι SEO FRIENDLY. Ας μην πλατειάσουμε όμως, διότι το θέμα είναι τεχνικό και θα σας μπερδέψουμε.

Χρήση social κουμπιών, σε εμφανές σημείο, για να μπορεί ο επισκέπτης να κάνει share, like, ή και να μεταβεί στις αντίστοιχες, υποστηρικτικές σελίδες, στα διάφορα social media.

2.Ανανέωση Περιεχομένου

Συνεχή ανανέωση του περιεχομένου, με τη μορφή ενός blog ή με συχνές (στοχευμένες) αναρτήσεις στα social media. Αλλιώς η σελίδα θα θεωρηθεί στάσιμη και θα βγει από το παιχνίδι.

3. Μοναδικό Περιεχόμενο

Περιεχόμενο όπως κείμενα, φωτογραφίες, banners ή οτιδήποτε άλλο που να εμπεριέχεται στη λέξη “περιεχόμενο”, πρέπει να είναι δικό σας και μόνο δικό σας. Να έχει δημιουργηθεί μόνο για εσάς, αλλιώς η Google το τιμωρεί.

4.Όχι Διπλότυπο Περιεχόμενο εντός του Site

Ακόμα και μέσα στο ίδιο το site, το κάθε περιεχόμενο πρέπει να είναι ξεχωριστό. Κατάργηση λοιπόν, των διπλότυπων, και εντός του site. Όχι δεν επιτρέπεται, ούτε από τον εαυτό σου να κλέψεις.

5.Χρήση Στοχευμένων Keywords

Χρήση Keywords παντού (δηλαδή λέξεις ή φράσεις κλειδιά). Στις διευθύνσεις URL, στα κείμενα, στους τίτλους, παντού. Μόνο προσοχή, οι λέξεις πρέπει να ανακαλύπτονται από ειδικούς, έτσι ώστε να στοχεύουν εκεί που πρέπει και να βοηθούν αποτελεσματικά στην αναρρίχηση της σελίδας, στα οργανικά αποτελέσματα.

6.Ευχάριστα Κείμενα

Να μην ξεχνάτε, ότι δεν γράφετε μόνο για τις μηχανές αναζήτησης. Γράφετε και για τους χρήστες που θα σας επισκεφθούν. Οπότε εκτός από SEO το κείμενο, θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο, ευχάριστο και με απλές ορολογίες. Δεν γράφετε λογοτεχνικό δοκίμιο. Θα πρέπει να μπορεί να το διαβάσει ευχάριστα, ένας εξηντάχρονος, αλλά και ένας έφηβος.

7.Αλληλεπιδραστικές Αναρτήσεις στα Social Media

Η προώθηση της ιστοσελίδας, θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τα Social Media. Οπότε καλό θα είναι να υπάρχουν λογαριασμοί στο Facebook, στο Twitter κλπ, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναρτήσεων, για ότι νέο αφορά στη σελίδα.

8.Χρήση των Social Bookmarking Sites

Τα Social Bookmarking Sites, είναι ιστότοποι, στους οποίους οι χρήστες μοιράζονται τις ιστοσελίδες τους, τα άρθρα τους, τα blog posts, εικόνες, video. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται εκεί το site σας.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει viral.

Δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο. Ίσως και να σας μπερδέψαμε λιγάκι. Τα είπαμε όμως όσο πιο απλά γινόταν. Αλλά εσείς μην ανησυχείτε. Ελάτε σε επαφή μαζί μας, για να αναλάβουμε το SEO της ιστοσελίδας σας. Ξέρουμε εμείς τον τρόπο για να βρίσκετε το site σας στις κορυφές των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης!!!

Μοιραστείτε το άρθρο